• Rozlúčka deviatakov

          • Maj sa milá škola,

            ty náš detský svet!

            Bolo nám tu s tebou dobre

            celých dlhých deväť liet.

            Sme tu ako doma

            a ty každý deň

            vitaš si nás vzácnym teplom

            muškátov a bielych stien.

            Maj sa naša trieda,

            telocvičňa, dvor!

            Čas je ako dravá rieka,

            čas je ako meteor.

            Čas nik nezastaví, ani slza na líci.

            Zrazu je nám trochu tesno,

            na chodbe i v lavici.

            Lenže skôr, než skúsil si

            pevnosť svojich síl, na odchod

            Ti posledný zvonec zazvonil.

            Dovidenia škola, trieda , školský prach!

            Ukryjeme si Vás, ukryjete si nás

            v najvzácnejších spomienkach.

          • Školský výlet

          • Školský výlet sa na našej škole uskutočnil 16.6.2022. Navštívili sme Jaskyňu - Zlá Diera pri obci Lipovce. Je jedinou známou sprístupnenou jaskyňou na území Prešovského okresu. Zlá Diera je výnimočná práve veľmi citlivým spôsobom sprístupnenia.  Spoločne so žiakmi a sprievodcom sme prechádzali tajuplné podzemie s prilbami na hlave. Jaskyňa nie je eletkricky osvetlená, preto sme si svietili tradičnými jaskyniarskymi karbidkami, no niektorí používali aj vlastné svetielka. Trasa trvala približne 40 minút a bolo v nej len 7 stupňov. Dozvedeli sme sa veľa zaujímavosti, napríklad aj to, prečo sa vlastne volá Zlá Diera. Táto jaskyňa bola pre nás všetkých nielen poučná ale hlavne nezabudnuteľná. A ako sa na poriadnom výlete patrí, nesmela chýbať ani dobrá a osviežujúca zmrzlina. Už teraz sa tešíme na ďalší školský rok.

          • Oznámenie o udelení riaditeľského voľna

          • Riaditeľstvo Špeciálnej základnej školy v Zborove oznamuje, že v zmysle § 150 ods. 5 zákona 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní udeľuje dňa 8.6.2022 (streda) riaditeľské voľno z dôvodu technických prác na vodovodnom potrubí.

             

            Ďakujeme za pochopenie!

          • Beseda s lekárom

          • Dňa 30.05.2022 si žiačky našej školy vypočuli besedu, ktorú prednášal Mudr. Dušan Macala na tému: "Antikoncepcia a tehotenstvo". Žiačky tak získali dôležité informácie do života. Príprava na manželstvo, rodičovstvo a sexuálnu výchovu.

          • Beseda s príslušníkmi policajného zboru

          • V piatok 27.mája 2022 sme na našej škole zorganizovali besedu s príslušníkmi policajného zboru pre všetkých žiakov našej školy.

            Beseda bola zameraná na prevenciu trestnej činnosti detí a mladistvých. Rozoberala sa problematika  najčastejších priestupkov a trestnej činnosti mladistvých v škole i mimo nej. Informovali žiakov o tom, aké tresty im hrozia za porušovanie zákonov.

            Žiaci so záujmom počúvali a občas položili pánovi policajtovi a pani policajtke otázky, na ktoré im trpezlivo odpovedali.

            Drogová prevencia tiež bola súčasťou besedy a pán policajt uvádzal konkrétne prípady a postihy za takúto trestnú činnosť.

            Žiaci boli poučení o tom, ako sa majú správať na cestách  ako chodci, cyklisti a na kolobežkách.

            Policajti ukázali žiakom  policajnú výzbroj a výstroj, ktorú v skutočnosti policajti používajú vo svojej pracovnej činnosti. S radosťou si vyskúšali nepriestrelnú vestu, prezreli putá alebo obušok.

            Beseda bola veľmi poučná a zaujímavá. Na žiakov táto návšteva zanechala veľký dojem. 

          • Účelové cvičenie v prírode

          • Dňa 2.6.2022 sme so žiakmi našej školy absolvovali účelové cvičenie v prírode. Opäť sme po rokoch mali možnosť navštíviť Zborovský hrad, ktorý prešiel veľkými úpravami. Cestou sme spoznávali lúčne a liečivé rastliny, o ktorých sme si povedali, aký význam majú pre život človeka. Pred obhliadkou hradu sme spoločne hrali lesné hry, čo všetko sa v tajomnom lese ukrýva. Šikovní žiaci a učiteľky boli odmenení sladkou odmenou. Nasledovala obhliadka hradu, ktorú sme tento krát mali aj s výkladom o histórii hradu.

          • Medzinárodný deň detí

          • Aj tento rok sme s našimi žiakmi oslávili Medzinárodný deň detí, ktorý sa oslavuje 1. júna. Spoločne so žiakmi sme mali možnosť nahliadnuť do ríše vojakov. Na školskom dvore boli vytvorené jednotlivé stanovištia, kde mohli žiaci vidieť a tiež aj vyskúšať, čo všetko obnáša práca vojakov. Žiaci mali možnosť vyskúšať si, aké je to sedieť vo vojenskom aute, ako medzi sebou komunikovať pomocou vojenských vysielačiek. Skúsili si tiež vojenské masky a veľkou zaujímavosťou boli vojenské zbrane. Absolvovali vojenský výcvik, hod granátom a obranné mechanizmy. Na tento deň naši žiaci budú ešte dlho spomínať. 

          • Svetový deň včiel

          • Aj včely  si zaslúžia svoj sviatok. Patria medzi najväčších opeľovačov a usilovne pracujú, aby celý ekosystém fungoval v prospech nášho sveta. A tak im patrí veľká vďaka. Preto 20. mája oslavujeme Svetový deň včiel podľa narodenia významného slovinského priekopníka včelárstva Antona Janšu.

            Ani my v ŠKD sme na včielky nezabudli. Pripravili sme si aktivity, v ktorých sme sa dozvedeli o včielkach všelijaké zaujímavosti.  Napríklad, že každá včela má 4 krídla, že podľa tanca vedia nájsť tie najsladšie kvety, že bez  pracovitých včeličiek by sme nemali ani ovocie ani zeleninu.  So záujmom si sme pozreli ozajstný včelí plast, vymaľovali usmiate včielky a ochutnali sladký med. Taktiež sme navštívili včelársky náučný chodník v Zborove, kde sa nachádzajú včelie úle a informačné tabule o živote včiel.

            V tento deň sme sa naučili, prečo sú včielky také dôležité a že ich treba chrániť.

          • Výberové konanie na funkciu riaditeľa školy

          • Regionálny úrad školskej správy v Prešove vyhlasuje, podľa § 4 zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a podľa zákona č. 552/2003 Z. z. o výkone práce vo verejnom záujme v znení neskorších predpisov,  výberové konanie  na obsadenie miesta riaditeľa školy: 

             Špeciálna základná škola, Školská 478, 086 33 Zborov
          • Škola v prírode

          • Od 25.4.-29.4.2022 sa žiaci I. stupňa  zúčastnili Školy v prírode na Drienici v hoteli Javorina v okrese Sabinov. Zažili tu veľa dobrodružstiev, strávili pekné chvíle pri športových hrách, opekačke a návšteve mesta Sabinov. Domov  sa vrátili s nezabudnuteľnými zážitkami.

          • 22. apríl patrí Dňu Zeme

          • Nielen v tento deň pamätajme na to, že máme svoj jediný domov chrániť nielen pre seba, ale aj budúce generácie. 

            Aj my sme sa zapojili a pomohli aspoň troškou k väčšej čistote v našom okolí. Žiaci vyzbierali odpadky v rôznych častiach obce. Pracovali s veľkou chuťou a nadšením. Všetkým ďakujeme.

          • Divadelné predstavenie: Čáry máry alebo Záhada strateného prútika

          • 11. apríla nás opäť v škole navštívilo Divadlo Portál s rozprávkou Čáry máry alebo Záhada strateného prútika. Táto detektívna rozprávka o hľadaní strateného prútika je príbehom čarodejnice, ktorá pri svojom pátraní stretáva zaujímavých ľudí. Pomocou svojej vytrvalosti, vynaliezavosti a vtipu sa dostane k nečakanému rozuzleniu. Pomocou príbehu plného pesničiek sme sa spolu dostali na neobyčajné miesta.

          • Deň Rómov

          • 8. apríla sa oslavuje Medzinárodný deň Rómov, ktorý sme si spoločne s našimi žiakmi aj patrične užili. V úvode dňa žiaci vytvárali práce na výtvarnú súťaž s názvom ,,S vďakou našim mamám“. V tej ďalšej naše žiačky pripravovali občerstvenie, a to obložené chlebíčky, bublaninu a sladké banány v čokoláde pre žiakov, ktorí sa zúčastnili futbalového turnaju, ktorý aj vyhrali. Na záver sme si vyhodnotili celý deň a naši žiaci si spoločne pochutnali na dobrotách, ktoré pripravili.

          • Deň vody

          •  

             

             

             

            Voda je neoddeliteľnou a dôležitou súčasťou nášho života a práve medzinárodný deň vody, ktorý si pripomíname 22. marca je jedinečnou príležitosťou ako si to pripomenúť. Pre žiakov našej školy sme si pripravili zábavnú tajničku a pracovný list, ktoré spoločnými silami mali vyplniť, vďaka čomu sa učili aj vzájomnej spolupráci. Nesmela chýbať ani báseň o vode, ktorú sme si spoločne prečítali. V závere sme so žiakmi vytvárali mráčik a kvapôčky,  ktoré sme naň následne zavesili a dnes už zdobí priestory našej školy.

          • Školské kolo Hviezdoslavovho Kubína

          • Aj tento rok sa na našej škole uskutočnilo školské kolo tradičnej recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Za pomoci poroty zostavenej z radu našich pani učiteliek sa nám podarilo vybrať najlepších recitátorov.  Všetkým žiakom sme poďakovali, povzbudili, ocenili a samozrejme aj odmenili. 

             

            Celkové hodnotenie zúčastnených recitátorov bolo nasledovné:

            I. stupeň:   1. Angelika C. (3. ročník)

                              2. Karolína S. (4. ročník)

                              3. Kevin M.  (4. ročník)

             

            II. stupeň:  1. Dominika F. (8. ročník)

                              2. Sára S. (6. ročník)

                              3. Milan K. (6. ročník)

             

            Úspešným recitátorom srdečne gratulujeme.

          • Marec mesiac knihy

          • Marec je mesiac knihy, a tak sme sa v rámci ŠKD 10.3.2022 spolu presunuli do priestorov Obecnej knižnice.

            Pani knihovníčka nás srdečne privítala a predstavila nám jednotlivé oddelenia v knižnici. Deťom vysvetlila postup pri požičiavaní kníh a správne zaobchádzanie s knihami.

            Potom sme sa presunuli do hudobného oddelenia, kde sme si na gramofóne vypočuli rozprávku o Červenej čiapočke. Potom nám vedúca knižnice predstavila novú knihu, ktorú vydala Viera Kováčová zo Zborova, s názvom Sunoro. Žiaci čítali jednotlivé riekanky v slovenskom a v rómskom jazyku, čo sa žiakom veľmi páčilo. V závere našej návštevy nás pani knihovníčka obdarovala sladkosťami.

          • Pečenie palaciniek v ŠKD

          • Popoludnie v ŠKD sa nieslo v duchu pečenia palaciniek. Spolu s deťmi sme si pripravili cesto a šup sa do pečenia. Palacinky sme si ochutili sladkou nutelou, džemom a šľahačkou. S chuťou sme pojedli všetko, čo sme napiekli.

            Mňam, opäť sme si pochutnali.

          • Sánkovačka v ŠKD

          • Napadol sneh, nastal čas zimných hier, a tak sa pani vychovávateľky spolu s deťmi rozhodli, že si ho užijú plnými dúškami. Pekné zimné popoludnie využili na vyšantenie sa na snehu. Deti si vzali klzáky a sane  a hor sa zdolávať kopec pri škole. Deťom sa to veľmi páčilo. Veď posúďte sami...

          • KARNEVAL

          • Fašiangové obdobie je spojené so zábavou a karnevalom. Nebolo tomu inak ani u nás v škole. V piatok 18.2.2022 sa mohli naši žiaci zabaviť v maskách a ukázať svoju kreativitu pri príprave masiek. Okrem tancovania sa aj súťažilo. Odmenou pre všetkých boli sladkosti, „plyšáky“, úsmev na tvári a spokojnosť. Všetci sme spolu prežili čarovný deň plný radosti, obohatený o krásne zážitky.

    • Kontakty

      • Špeciálna základná škola, Školská 478, Zborov
      • 0908883624
      • 054/4798312
      • Školská 478 Zborov 08633 Zborov Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje