• Deň komplimentov  

          • Kompliment je dobromyseľné a priateľské vyjadrenie sa k inej osobe, ktorým ten, kto kompliment vyjadruje, vyzdvihuje niečo, čo sa mu na danej osobe obzvlášť páči alebo čo na nej pozitívne oceňuje. Môže pritom ísť o osobné vlastnosti, výkony, alebo vonkajšie znaky, ako napr. vkusné oblečenie alebo príťažlivý telesný vzhľad. Aj vás tak poteší, zahreje pri duši, ak vám niekto povie niečo pekné? Hneď sa vám zlepší deň, rozjasní úsmev a dennodenné starosti sa zrazu zdolávajú oveľa ľahšie? Zamyslite sa, komu by ste mohli obyčajným komplimentom spraviť krajší deň vy. Povedzte kompliment aspoň 2 ľuďom a vyzdvihnite to, čo si na nich najviac vážite. Takto znelo zadanie v našej škole, ktorým sme si pripomenuli 24. januára – Deň komplimentov. Naši žiaci sú veľmi štedrí a chválami vôbec nešetrili. Zo všetkých komplimentov sme vytvorili krásne kvety plné chvál a milých slov. Čítanie vyčarilo na tvári nejeden úprimný úsmev a potešilo mnoho dušičiek v našej škole.

          • Zimné športové aktivity v ŠKD

          • Zimné športy sú krásne a hlavne zdravé, lebo sa prevádzajú v peknom zasneženom prostredí. Spolu so žiakmi v ŠKD sme spoznávali, aké športové aktivity a radovánky prináša zimné obdobie. Okrem sánkovania a stavania snehuliaka sa môžme venovať lyžovaniu, korčuľovaniu či bežkovaniu. Chlapcov určite láka hokej na zamrznutom potoku. Hoci je zima, snehu sa veľmi u nás nedarí. Preto sme si prostredníctvom aktivít, piesní a videí pripomenuli sneh. Všetci veríme, že onedlho aj nám "polia, lúky vybieli a zapadne cestička".

          • Výroba vianočných svietnikov v ŠKD

          • Vianočné prípravy zahŕňajú aj výrobu vianočného svietnika, ktorý sa zvyčajne kladie na štedrovečerný stôl. Sviečka sa zvykne zapáliť betlehemským svetlom. Vyrobiť si svietnik nie je vôbec náročné. Veď posúdte sami, ako sa našim žiakom v ŠKD darilo.

          • Volejbalový turnaj "Memorial Ľuboša Tyliščáka"

          • Dňa 9.12.2022 sa v telocvični Spojenej školy konal 4.ročník volejbalového turnaja "Memorial Ľuboša Tyliščáka". V športovom zápolení 5 tímov z organizácie pôsobiacich v našej obci najlepšie obstálo a umiestnilo sa na prvom mieste družstvo Špeciálnej základnej školy. Srdečne blahoželáme a veľmi pekne ďakujeme všetkým zúčastneným, za výborný športový výkon a super reprezentáciu našej školy.

          • Mikuláš u nás v škole

          • Mikuláš patrí medzi obľúbené akcie našej školy. Ani v tomto roku na nás nezabudol a opäť k nám prišiel so svojimi pomocníkmi. Plní očakávania sme si pripravili piesne a básne pre nášho Mikuláša aj jeho pomocníkov. Priniesol deťom samé dobrôtky, za ktoré mu pekne poďakovali. O veselej atmosfére a dobrej nálade počas návštevy svedčia úsmevy ale aj slzičky našich detí. Mikuláš tešíme sa na teba o rok zas!

          • 3. miesto v celoslovenskej prehliadke WAY OF ART

          • 3. miesto v celoslovenskej prehliadke WAY OF ART OZ Creativ People, Mesto Liptovský Mikuláš, Dom Kultúry Liptovský Mikuláš vyhlásilo celoslovenskú  prehliadku handicapovaných umelcov pod názvom WAY OF ART. Dvanásť žiakov sa zapojilo  do výtvarnej súťaže. V kategórii juniori sa na treťom mieste umiestnila žiačka Loriana Siváková z 5. ročníka s prácou Slnečnice. Víťazke srdečne blahoželáme. Rovnako aj ostatným žiakom, ktorých práce boli zaslané do tejto súťaže.

          • Ochutnávka jesenných plodov v ŠKD

          • Jeseň je čas, kedy zbierame úrodu zo záhrad a polí. Kúsok z tejto jesennej krásy sme si do našej školy priniesli aj my v podobe plodov. Žiaci mali možnosť vidieť a aj ochutnať tradičné a známe, aj menej známe druhy ovocia, zeleniny a iných plodov našich záhrad. Nechýbali voňavé jabĺčka či hrušky, papriky, paradajky, repa, kaleráb či mrkva. Zážitkovou formou učenia sa žiaci oboznámili  s plodmi, ktoré nám toto jesenné obdobie ponúka, pričom sa zdôraznil aj význam zdravého stravovania.

          • Volejbalový turnaj zamestnancov a priateľov našej školy

          • Dňa 16.11.2022 sa uskutočnil volejbalový turnaj zamestnancov ŠŠ, ktorý zorganizovala Spojená škola Chminianske Jakubovany. Turnaj sa uskutočnil v telocvični Cirkevnej ZŠ sv. Jána Krstiteľa v Sabinove. Zúčastnili sa ho 3 družstvá: ŠZŠ Zborov, SŠI P. Sabadoša Prešov a družstvo usporiadajúcej SŠ Chminianske Jakubovany. Hralo sa systémom každý s každým a náš tím sa po dvoch výhrach umiestnil na 1. mieste. Tešíme sa na ďalšie spoločné akcie.

          • Európsky týždeň boja proti drogám

          • Každoročne pripadá Európsky týždeň boja proti drogám na tretí novembrový týždeň. V roku 2022 tento týždeň prebieha od 14. do 20. novembra. Jeho zámerom je zdôrazniť význam prevencie v boji proti zneužívaniu drog a zároveň zvýšenie povedomia o legálnych a nelegálnych drogách.

            Aj žiaci našej školy sa venovali tejto závažnej a aktuálnej téme. Diskutovali o problémoch, ktoré drogy spôsobujú. Jednoznačne vyjadrili svoj názor a odmietavý postoj voči toxikománii. Uvedomujú si, že nejde len o ohrozovanie zdravia, ale aj o prepojenie medzi nezákonným užívaním drog, zločinom a násilím.          

          • Hornošarišské osvetové stredisko - tvorivé dielne

          • Žiaci piateho ročníka sa zúčastnili na tvorivých dielňach - výchovnovzdelávacích aktivitách, ktoré sa realizovali v Hornošarišskom  osvetovom stredisku v Bardejove dňa 9.11.2022. Pripravené tvorivé aktivity podporili rozvoj ich výtvarného prejavu, estetického cítenia a vyskúšali ich zručnosť a trpezlivosť. Táto forma zážitkového učenia v novom prostredí bola pre žiakov kladným prínosom. Po tvorivých dielňach sme navštívili pivnicu HOS v Bardejove, v ktorej sme sa trochu vystrašili ale hlavne zabavili a prezreli si svetelnú inštaláciu Strašidelná pivnica a výstavu výtvarných prác žiakov. 

          • Návšteva miestneho cintorína v ŠKD

          • Na  Slovensku si 1. novembra pripomíname Sviatok všetkých svätých a o deň neskôr Pamiatku zosnulých. Je to čas, kedy naše spomienky častejšie smerujú k našim zosnulým rodinným príslušníkom, priateľom či známym. Navštevujeme cintoríny, kde zdobíme hroby kvetmi a zapaľujeme sviečky.

            Aj my sme navštívili miestny cintorín, kde sme zapálili sviečky a venovali zosnulým modlitbu.

          • Výtvarná súťaž


          • Žiaci sa zapojili  do novopripravovaného  celoslovenského projektu pod názvom WAY OF ART – prehliadka handicapovaných umelcov. Vznikol originálny projekt, ktorý dal príležitosť všetkým znevýhodneným deťom ukázať svoje umenie. Žiaci sa zapojili do umeleckej kategórie „Výtvarné umenie“. Témou výtvarných prác bola „Jeseň a „Október – mesiac úcty k starším“. Dvanásť žiackych prác bolo odoslaných OZ CREATIV PEROPLE so sídlom v Liptovskom Mikuláši.

          • 22.10. Medzinárodný deň školských knižníc

          • Tento deň je oslavou školských knižníc, ich významu a prínosu pri vzdelávaní žiakov. Pripomína sa každý štvrtý októbrový pondelok. Hlavnou myšlienkou je podporiť vzťah žiakov ku knihám, knižnici, čítaniu a získaniu si väčšieho počtu milovníkov literatúry. Ani my v ŠKD sme nezabudli na obecnú knižnicu, kde nám zábavný a náučný program pripravila pracovníčka knižnice. Veríme, že aj touto návštevou knižnice  sme podporili čítanie u žiakov.

             

          • 15.10. Svetový deň umývania rúk

          • Kto chce čisté rúčky mať, musí si ich umývať ! Dôkladným umývaním rúk môžeme predísť šíreniu veľkej časti infekčných chorôb.

            Pri príležitosti “Svetového dňa rúk” si p. vychovávateľky pripravili rôzne aktivity, prostredníctvom ktorých žiakom vysvetlili správny spôsob umývania rúk a dôvod prečo si musíme rúčky umývať. Podstatné je vedieť KEDY a AKO si umývať ruky. Taktiež nám ukázali hygienické prostriedky, ktoré máme k dispozícii aj na škole. V závere si deti vyrobili plagát so svojimi  rúčkami a baktériami.

             

             

          • Deň starých rodičov v ŠKD

          • Babka a dedko sú súčasťou rodiny. Poznajú životné hodnoty a rozdávajú múdrosť vekov. Preto im dajme, čo im patrí: úsmev, lásku, úctu i opateru. Ani my v ŠKD sme na svojich starých rodičov nezabudli a z lásky sme im vytvorili pekné srdiečka.

          • Deň starých rodičov

          • Mesiac úcty k starším pripomína, že si máme vážiť a ctiť starých rodičov. Úcta k starším by mala byť samozrejmosťou či už v rodine, na pracovisku, v dopravných prostriedkoch, jednoducho všade. Starší človek je predovšetkým skúsený človek. Svojimi životnými skúsenosťami a cennými radami môže obohatiť život rodiny a byť jej oporou a príkladom. Nájdime si čas, vľúdne slovo, úsmev pre starších neustále, nie len počas októbra, aby sme dokázali, že človek je jednoducho človek. Veď staroba sa týka nás všetkých. P. uč. Čajková práve toto chcela našim žiakom pripomenúť. Žiaci rozprávali o svojich starých rodičoch, zamýšľali sa nad tým, čo pre nich znamenajú, aké aktivity s nimi radi robia a na čo si najradšej spomínajú v súvislosti s časom stráveným s nimi. Zhotovili obrázok a malý darček pre starých rodičov s venovaním ako prejav svojej vďaky.  

          • Svetový deň úsmevu 7.10.2022

          • Stačí sa len usmievať. A čím častejšie, tým lepšie! Ani my v ŠKD sme nezabudli na úsmev. Veď úsmev zlepšuje náladu, poteší priateľov, znižuje krvný tlak, posilňuje imunitný systém a zvyšuje dĺžku života. Preto sa vždy usmievajme :) 

          • Hornošarišské osvetové stredisko - tvorivé dielne

          • Hornošarišské osvetové stredisko v Bardejove je inštitúcia, ktorá sa venuje neprofesionálnym umelcom a umeleckým kolektívom.Usporadúva rôzne regionálne, krajské ale aj celoštátne kola súťaži, prehliadky, podujatia, koncerty a festivaly v oblasti divadla, umeleckého slova, spevu, tanca, folklóru, filmu, fotografie ale aj výtvarnej a remeselnej tvorby a tradičnej kultúry. Ponúka odborné rady a metodický prístup v kultúre a vo vzdelávaní. Realizuje worshopy, tvorivé dielne či vychovno-vzdelávacie aktivity. Aj naši štvrtáci mali tú možnosť ich navštíviť a to 28.9.2022. Žiakom sa pripravené aktivity veľmi páčili, aj takouto formou získavali nové vedomosti a zručnosti mimo priestorov našej školy.

          • Účelové cvičenie v prírode

          • V piatok 16.9.2022 sa na našej škole konalo účelové cvičenie v prírode. Spoločne so žiakmi sme sa vybrali po určenej trase. Cieľom našej trasy bol Cintorín vojakov padlých v 1. svetovej vojne. Pripomenuli sme si historickú podstatu, úctu k padlým. Veľkým bonusom bol krásny výhľad na Zborovský hrad. Cestou sme mali  možnosť objavovať krásu jesennej prírody, ochutnať lesné plody. So žiakmi sme daný cieľ splnili a spoločne sme strávili krásny deň v prírode.

             

    • Kontakty

      • Špeciálna základná škola, Školská 478, Zborov
      • 0908883624
      • 054/4798312
      • Školská 478 Zborov 08633 Zborov Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje